03.03.2015.

U berbernicu dozvoljen ulaz psima, ali ne i ženama

Naslov ovog teksta upućuje na sasvim jasnu mizoginiju. Medjutim, kada ga pročitate, ispostavi se da stvari nisu tako nedvosmisleno postavljene.
Vlasnik berbernice je možda želeo da napravi sebi zanimljivu i zvučnu reklamu, ali je izazvao bes feministkinja koje izgleda nisu uspele (ili želele) da primete iskricu humora u njegovoj nameri. Zaista, koliko je berberin bio motivisan da ispoljava mržnju prema ženama?
Ipak, nije razmišljao o posledicama ovih reči. reklama je zaista uvredljiva. pri tome, ogrešio se o ravnopravnost polova, pa time i o zakon o diskriminaciji!
A feministkinje su, zapravo, preterano burno odreagovale i napravile sebe smešnima. Razumemo mi simboliku njihovog akta, ali nekako se stiče utisak da su same sebe unizile ovakvim upadom u lokal i ponašanjem. Ko zna, možda će uskoro zatražiti i pristup u muške toalete, noseći pisoare oko vrata?
Bolje da i ne pokušamo da zamislimo šta bi se dogodilo kada bi situacija bila obrnuta: da je vlasnica kozmetičkog salona napisla da je zabranjen pristup muškarcima. Da li bi feministkinje i to proglasile rodnom neravnopravnošću? Da li bi možda grupa maskiranih muškaraca upala u salon i divljala po njemu?
Feministkinje, povratite dostojanstvo i pronadjite njemu odgovarajući vid borbe za svoje ciljeve.

U berbernicu dozvoljen ulaz psima, ali ne i ženama

http://www.blic.rs/Slobodno-vreme/Zanimljivosti/539141/Lisabon-U-berbernicu-dozvoljen-ulaz-psima-ali-ne-i-zenama

Vlasnik jedne berbernice u Lisabonu izazvao je žučnu kontoverzu u javnosti time što je na vratima svog lokala istakao tablu na kojoj piše da je ulaz dozvoljen psima, ali ne i ženama.
Kako prenosi Kurije internasional, berbernica "Figaro", koju je Fabio Markes otvorio prošlog juna u glavnom gradu Portugala, posebno je na sebe navukla bes feministkinja, koje su nedavno organizovale "akciju lajanja" u znak protesta protiv onog što smatraju "retrogradnim ponašanjem".

Maskirane psećim glavama, jedna grupa žena upala je u berbernicu i lajala pred mušterijama, a video snimak ovog "prepada" objavljen je sutradan na internetu.

Markes je u izjavi za list "Dijario de Notisijas" rekao da je reč o šali i da nije imao nameru nikog da vređa.

"Usluge koje pružamo namenjene su isključivo mušarcima, te je prisustvo žena u lokalu izlišan", kazao je lisabonski berberin.

"To je čista mizoginija koja se opasno promoviše kao marketinški trik", odgovaraju feministkinje i podsećaju na zakon od 12. marta 2008. koji izričito zabranjuje diskriminaciju na osnovu polne pripadnosti.
 

Нема коментара:

Постави коментар