14.03.2015.

Žensko telo kao objekat

Šopenhauer je pisao da je žena inferiorno stvorenje u svakom pogledu, da čak nije lepa, već pre ne-estetična (niska, uskih pleća, širokih kukova, kratkih nogu), a lepom je proglašava samo intelekt muškarca zaslepljen nagonom (Šopenhauer, 1997).
Da je žensko telo u savremenoj kulturi objektizovano na račun seksualnosti, to je svima jasno. Da kultura oblikuje standarde lepote, takodje. Verujem da svi poznajemo bar nekoliko osoba ženskog pola koje bukvalno robuju predstavama o ženstvenosti koje društvo nameće. Neke od njih neće izaći iz stana bez šminke ili sredjene frizure. Druge koriste visoke potpetice i često neudobnu odeću da bi izgledale "onako kako bi trebalo". One dobrostojeće će se možda odlučiti i za plastične operacije. I kada pogledate svoju drugaricu, devojku, ćerku - tako "namontiranu", šta vidite? Neoriginalan, konformistički stil, a ona i ne liči na sebe, zar ne? Liči na sve ostale koje su podlegle zahtevu da budu seksi, da izgledaju poželjno, mlado...  
Čini se da, pristajući na ovo, one ne postavljaju sebi pitanje: zar ne mogu da budem privlačna onakva kavka jesam? Ili, štaviše: da li telesna privlačnost definiše suštinu mog bića? Zar niko ne primećuje moje intelektualne, moralne, duševne kvaltete? Može li neko da me voli zbog njih? Da li ja postojim da bih bila objekat muške želje? A šta će ovaj muškarac da pomisli kada me jednog dana vidi bez šminke, visokih potpetica, korseta, tesnog grudnjaka?
Šta će sa mnom biti kada jednog dana ne budem više mlada i privlačna na ovaj način?

U Blic-u možemo pročitati tekst "Jedan muškarac nije ostao ravnodušan: Evo šta žene trpe zbog lepote"
Da li je ovog sociologa, psihologa i fotografa na ovu seriju fotografija zaista podstakla empatija sa ženama, ili je uvideo mogućnost da eksponira svoj rad na račun ženskog tela, prosudite sami:

Izvor: Blic

Fotografa Džastina Bartelsa su veze sa ženama naučile da pripadnice lepšeg pola trpe razne neugodnosti zbog lepog izgleda. Da bi pokazao koliko žene umeju da budu istrajne u tome, napravio se seriju fotografija "Utisak". 
Džastin je dane studiranja obogatio brojnim ljubavima, posmatrajući svoje partnerke u raznim situacijama video je tragove "njihovih borbi" da odgovore standardima očekivanog i lepog izgleda.
- Zaintrigiralo me je što mnoge žene nose neudobnu odeću kako bi impresionirale ili privukle druge ljude, ili da bi podigle samopouzdanje- rekao je Džastion Bartles za portal "Žena".
Na ovoj fotografiji vidimo šta jedna žena trpi zbog omiljenih cipela.

Mali brushalter? Nikakav problem, makar za ovu ženu. Bol nije važna, samo da grudi izgledaju dobro u njemu.

- Hteo sam da fotografije pokažu šta nastane kad se skine odeće i da budu vizuelni dokaz njene neudobnosti. Diplomirao sam sociologiju, psihologiju i fotografiju, pa je ovaj projekat kombinacija svega toga, pokazuje moja interesovanja o tome kako društvo funkcioniše, ali i to demonstrira na vizuelni način- rekao nama je Džastin.
 Korset ostavlja ovakve tragove. Verovatno je ova žena veliki ljubitelj ovog odevnog predmeta. 


- Dok je trajao ceo ovaj kreativni proces, zabavljao sam se sa manekenkom, koja je bila atletske građe. Bila je visoka, ali je ipak nosila visoke potpetice, uske brushaltere, uski džins i veš koji je "sekao" kožu- ispričao je Bartles.
Njegova bivša partnerka stalno se žalila na neudobnost odeće, ali nije odustajala od svojih navika.
- Nadam se da će ova serija fotografija naterati žene da razmisle šta nose i zbog čega nose određenu odeću- poručio je on. 
Ove "uporne" žene su nas uverile da parola: "Lepota mora da boli" zaista važi u nekim slučajevima. Dok samouverno hodaju u omiljenoj odeći, ispod garderobe kriju se ovakvi tragovi. Za torturu kojoj izlažu svoja tela ponekad je seksepilan izgled dovoljan razlog. Kad se okrene, žena spremna na sve zbog lepote, ima na leđima dokaz svoje posvećenosti. Lepo i udbono za noge žene ne znači isto. Iako postoje alternative dobrog izgleda, koje ne isključuju dobar osećaj na koži, pripadnice lepšeg pola češće biraju one bolnije varijante. 
Нема коментара:

Постави коментар