19.04.2016.

Bravo za Helen Miren: preotela važnu ulogu vojnog vodje kolegi

Izvor: Blic

Veoma je važno što Helen Miren, uprkos godinama, dokazuje ejdžistima da se vrednost ljudskog bića ne sme procenjivati prema starosti, a za nas još važnije to što je, izborivši se da uloga pukovnika bude dodeljena njoj, a ne muškarcu, pokazala da žene mogu da udju u javnu sferu i u njoj budu uspešne. Drugim rečima, njen film (a znamo koliko mediji utiču na održavanje stereotipa!) će dati primer žene koja u tradicionalno muškom svetu vojske zauzima mesto pukovnice (što znači da je uspešna, i da je pod njenom komandom mnogo muškaraca). Štaviše, ona se u filmu bori protiv jedne od najvećih pretnji Zapadnoj civilizaciji: terorizma. Izvod iz intervjua pokazuje da je glumica itetako svesna rodne dimenzije neravnopravnosti, kako u životu, tako i na filmu, kao i potrebe da joj se suprotstavimo. Njeni glumački kvaliteti i jaka ličnost služe joj na čast:

Pomera granice: Izborila se za ulogu namenjenu muškarcu, i savetuje koleginice da urade isto 

Britanska glumica Helen Miren, odavno je navikla publiku da ograničenja za nju ne postoje a činjenica da i u 70-oj godini života snima punom parom dovoljno govori u prilog njene odlučnosti da se penzioniše onda kada ona hoće.
Osim toga, Mirenova je nedavno još jednom pomerila granice kada je ubedila reditelja da, ulogu koju je namenio muškarcu, dodeli upravo njoj. Tako je glumica zaigrala u filmu "Pogled s neba", u kojem je dobila ulogu pukovnice koja je povela odlučnu borbu protiv terorista.
- Muškarci uvek prvi budu prvi izbor reditelja kada snimaju film o nekoj ozbiljnoj političkoj temi. Međutim, kada se snima scena na plaži, svi prvo pomisle na mlade i zgodne žene u bikiniju. Tim stvarima moramo stati na kraj - konstatovala je glumica.
- Budite uporne i idite na sve audicije za muške uloge - posavetovala je Mirenova mlađe koleginice i konstatovala da je važno ne odustati od ambicija.

 

Нема коментара:

Постави коментар